Säkerhetskontroll

Alla passagerare måste genomgå en säkerhetskontroll

Flight

Time

Date

Arrivals

Remark

Flight

Time

Date

Departure

Remark

Säkerhetskontrollen

Alla passagerare måste genomgå en säkerhetskontroll- det framgår av kraven som finns i Transportstyrelsens föreskrifter. Säkerhetskontrollen syftar till att hitta föremål som är förbjudna att ta med till så kallade behörighetsområden och ombord på flygplanet.

Så går det till…

För att kunna passera säkerhetskontrollen måste man kunna visa upp ett giltigt boardingkort. Ett giltigt boardingkort får du efter att du checkat in på din flygning.

Därefter lägger du ditt handbagage, ytterkläder och andra lösa föremål som innehåller metall såsom nycklar, mobiltelefon, plånbok, bälte osv. på bandet som går genom en röntgenmaskin. Om du har en bärbar dator eller liknande i handbagaget måste du ta upp den ur väskan och lägga den på bandet.

Du själv får sedan passera genom en metalldetektorbåge som reagerar på olika typer av metallföremål. Om du utlöser larm måste säkerhetskontrollanten ta reda på vad som utlöst det och kan därför använda sig av en handburen metalldetektor eller utföra en manuell kontroll på dig.

Skulle det finnas misstankar om att en passagerare har med sig förbjudna föremål och den normala kontrollen inte är tillräcklig kan en utförligare undersökning genomföras. Detta görs då i ett avskilt utyrymme.
ARVIDSJAUR AIRPORT